Oldalak

2015. április 13.

Könyvbemutató: Aranyos-vidék. Honismereti könyv

2015. április 14-én 18 órai kezdettel könyvbemutatóra kerül  sor Tordán, a főtéri református IKE-teremben (a templom udvarán található épületben).

Jakab Albert Zsolt, a Kriza János Néprajzi Társaság elnöke a kiadó friss könyveit ismerteti, majd Pozsony Ferenc akadémikus, egyetemi tanár Keszeg Vilmos "Aranyos-vidék. Honismereti könyv” című munkáját méltatja.
A közel 500 oldalas kötet a  régióban élő fiatalok számára lehetővé teszi azt, hogy árnyaltabb képet kapjanak szülőföldjükről. Haszonnal forgathatják azok is, akik ezután szeretnék felfedezni Tordát, környékét, az Aranyos vidékét.  

Az Aranyos a mészkői szőlősből (Fotó: Pataki Csilla)
A könyv rendre kitér a régió elhelyezkedésére, szerkezetére, lakosságának eredetére és összetételére, a régió múltjára, az egyes településekre, a természeti adottságokra, a  növény- és az állatvilág sajátosságaira, az életkörülmények változására (beteggondozás, fűtés, világítás), a gazdálkodás (földművelés, állattartás, ipar), a vallásos és a közművelődési és sportélet sajátosságaira, az épített, a természeti , a gasztronómiai örökségre, a vidék turisztikai  kínálatára, neves szülötteire és az itt élt és alkotott közéleti személyiségekre, az átutazók élményeire, majd ismerteti a vidékre jellemző sajátos tájnyelvet, viseletet, épülettípusokat, szokásokat, népmeséket, népballadákat.
A kötet a helyszínen megvásárolható.
Torda főtere (Fotó: Pataki Csilla)
A rendezvény házigazdája Nagy Albert lelkipásztor.
Minden érdeklődőt szeretettel várnak a rendezők.